Natūralių akmenų ir mineralų bei kitų papuošalams naudojamų medžiagų charakteristikos

Paskelbta darirdar 2021.05.31 0 Komentaras MOTERYS,VAIKAI,

PERLUONA originalūs rankų darbo papuošalai kuriami vadovaujantis laiko išbandytomis klasikinėmis papuošalų dizaino tradicijomis, ieškant originalių idėjų, atitinkančių šiuolaikines papuošalų mados tendencijas. Ypatingas dėmesys skiriamas papuošalų kokybei ir universalumui. Pagrindinės dažniausiai papuošalų gamybai naudojamos medžiagos, - kokybiškas ir ilgaamžis nerūdijantis plienas, natūralūs pusbrangiai akmenys, sidabras, medis, natūrali oda ir kailis, keramika, porcelianas, SHELL perlai, gėlavandeniai perlai, Swarovski perlai bei kristalai, kitos kokybiškos medžiagos.

 

Natūralių akmenų ir mineralų bei kitų papuošalams naudojamų medžiagų charakteristikos:

 

AGATAS. Zodiakas: Jautis, Dvyniai, Mergelė. Tai vienas iš seniausiai žemėje naudojamų mineralų. Agatai visuomet spalvoti, dažniausiai pilkų, pilkai mėlynų ir baltų atspalvių, mėlynai balti, mėlyni, šviesiai rausvi, kreminio baltumo, rausvi, retkarčiais žaliai mėlyni, raudonai mėlyni, raudonai rudi, rudi, geltonai rudi, oranžiniai iki pilkai juodų, taip pat yra randama ir žalsvų agatų. Agatas išsiskiria nuostabia piešinių įvairove. Dėl savitos sudėties ir sandaros šis mineralas nuo neatmenamų laikų buvo naudojamas papuošalams gaminti.  Stiprina dauginimosi organus, slopina skausmus, rekomenduojamas naudoti nuo epilepsijos bei nemigos.

 

AKVAMARINAS. Zodiakas. Akvamarinas yra susijęs su Mėnuliu. Kovo ir spalio mėnesių akmuo tinka Jaučio, Dvynių, Žuvų, Svarstyklių ir Avino ženklams.

Akvamarinas yra berilo grupės akmuo, kurio spalva varijuoja nuo blyškiai žydros iki žaliai žydros. Vertingiausia yra skaidraus  žydro vandens spalva. Pavadinimas yra kilęs nuo lotyniško žodžio „vanduo“  (aqua marina) pavadinimo.

Akvamarino ezoterinis poveikis tuo didesnis, kuo didesnė akmens masė bei aukštesnė jo kokybė. Legenda sako, kad akvamariną ant krūtinėlės nešioja undinės. Jūreiviai nešiodavo akvamariną siekdami gero plaukiojimo bei apsisaugoti nuo jūros ligos. Viduramžiais akvamarinu žmonės stengdavosi apsisaugoti nuo piktųjų dvasių ir nužiūrėjimo. Nuo senų laikų buvo tikima, kad akvamarinas suteikia įžvalgos, drąsos ir laimės, užtikrina ilgalaikę ir sėkmingą santuoką. Jis didina inteligenciją ir padeda jaustis jaunu. Padeda nugalėti tinginystę. Suteikia mintims aiškumo ir tolerantiškumo, skatina naujas idėjas. Padeda išlaikyti emocinę pusiausvyrą, tinka kritiniais gyvenimo tarpsniais. Atgaivina meilės jausmą tarp seniau susituokusių, padeda vyrams ir moterims susitaikyti, kad jie yra skirtingi. Suteikia kantrybės užbaigiant pradėtus darbus, įžvalgos, kad pamatyti naujus kelius ir ko nors nepraleisti, skatina siekti užsibrėžtų tikslų. Suteikia dvasingumo ir sielos praskaidrėjimo. Akmens skaidrumas gali kisti priklausomai nuo žmogaus savijautos.  Suteikia pasitikėjimo savimi, padeda atrasti gyvenimo kelią.

Akvamarinas yra geras pakrikusios ir sudirgusios nervų sistemos gydytojas, padeda nugalėti nerimą, naudojamas nuo regos sutrikimų, šlapimo susilaikymo, kepenų disfunkcijos, kamuojant dantų ir gerklės skausmui. Regeneruoja hormonų apytaką, imuninės sistemos veiklą, mažina alergijas (ypač šienligę), stiprina regėjimą toliaregiams ar trumparegiams. Nuostabus akmuo meditacijoms.

 

AMAZONITAS. Zodiakas: Mergelė, Vandenis, Vėžys, Žuvys

Žalias, žalsvas, melsvai žalias, rusvas, rudai geltonas  Tai - ramybės, išminties ir širdies skausmus slopinantis akmuo. Amazonitas ramina nervus ir suteikia dvasinės ramybės. Suteikia vilties, ištvermės ir kantrybės, padeda priimti sunkius sprendimus.

Amazonitas stiprina ir atpalaiduoja nervų sistemą, spazmus, skatina kalcio apykaitą ir jo pasisavinimą.

 

AMETISTAS. Zodiakas: Mergelė, Skorpionas, Šaulys, Žuvys.

Melsvai rausvas, raudonai violetinis. Tai viena iš pačių gražiausių ir vertingiausių kvarco atmainų. Jau nuo gilios senovės apie ametistus buvo pasakojama daug legendų. Tikėjimas apie šio akmens turimas savybes sukliudyti nuo apsvaigimo bei apsaugoti nuo beprotiškų aistrų keliavo iš tautos į tautą. Per Bibliją ametistai įsitvirtino krikščioniškoje simbolikoje ir tapo vienais iš labiausiai Bažnyčios hierarchų vertinamų brangakmenių. Katalikiškose šalyse buvo tradicija kardinolui įšventinimo proga įteikti žiedą su ametistu, todėl šis akmuo dar yra vadinama vyskupų akmeniu. Žiede esantis ametistas simbolizuoja dvasingumą ir tyrumą. Žodis ametistas iš graikų kalbos reiškia "negirtas". Jau senovės graikai ir romėnai tikėjo, kad ametistas gali apsaugoti nuo apgirtimo, dėl to naudodavo taures, pagamintas iš ametisto.

Ametistas yra susijęs su Jupiteriu, Saturnu ir Neptūnu, - tai yra tradicinis vasario mėnesio bei Žuvų ženklo akmuo. Papuošalus su ametistu siūloma dovanoti 4, 6 ir 17 vestuvių metinėms.

Skatina dvasinį ir kūrybinį mąstymą, ramina mintis, labai tinka meditacijai. Ametistas įneša šviesos į neaiškias problemas ir padeda mums pereiti iš protinio į dvasinį lygmenį. Jis pagerina mūsų sapnų kokybę bei dovanoja ramų, gilų miegą.

 

AVANTIURINAS. Zodiakas: Jautis, Vėžys.

Tai kvarco atmaina, kurioje yra daug kitų, tolygiai išsidėsčiusių mineralų intarpų. Būna baltos, rožinės, geltonos, vyšninės, žalios, mėlynos spalvų.

Suaktyvina žmogaus jausmus, pakelia nuotaiką užplūdus liūdesiui. Stiprina imunitetą, padeda, jei vargina lėtiniai skausmai. Tinkamas akmuo vyresnio amžiaus žmonėms.  Avantiurinas laikomas sėkmės, turtų, lyderiavimo ir vaisingumo akmeniu. Naudingas siekiant materialinės gerovės, neša sėkmę azartiniuose lošimuose ir pritraukia verslo sėkmę. Avantiurinas skatina kūrybingumą, stiprina motyvaciją. Ištikus nesėkmei, padeda suvokti jos priežastis ir ją įveikti. Taip pat avantiurinas sugeria elektromagnetines bangas, negatyvias energijas, įvairias baimes ir nerimą Avantiurinas ramina emocijas, malšina širdies skausmą, atstato vidinę pusiausvyrą, reguliuoja nervų sistemą ir gerina medžiagų apykaitą.

 

BRONZITAS. Bronzitas – mandagumo, pagarbumo ir etiketo akmuo. Lemiamu momentu bronzitas suteikia stiprybės ir sąmoningumo, nepasiduoti prieš atsiradusią kliūtį. Bronzitas išlaisvina iš abejonių ir netikrumo, skatina siekti rezultato, padeda pajusti savo vertę ir aiškiai suprasti, kad viskas yra įmanoma. Šis natūralus kristalas padeda lyderiauti versle, užimti pirmaujančias pozicijas. Bronzitas skatina siekti karjeros, užimti atitinkamą vietą visuomenėje, mokytis, drąsiai ir ryžtingai įveikti visas kliūtis. Stiprina nervų sistemą, padeda ramiai reaguoti į konfliktus ir ekstremalias situacijas.

 

CITRINAS. Zodiakas: Dvyniai, Liūtas, Mergelė.

Citrinas yra kvarco atmaina. Kristalinis citrinas gamtoje randamas labai retai. Dažniausiai jis yra gaminamas iš ametisto arba dūminio kvarco, juos kaitinant iki 300-500 C temperatūros. Citrinų būna įvairių – nuo auksinio iki rudo atspalvio, jį dažnai sunku atskirti nuo auksinio topazo.

Citrinas savo auksine šviesa išjudina visą fizinį kūną, suteikia gyvybinių jėgų ir persmelkia teigiama energija. Tikima, kad jis padeda esant blogam virškinimui, vidurių užkietėjimui, inkstų ir šlapimo pūslės infekcijoms, o taip pat teigiamai veikia kasą ir kepenis. Citrinas stiprina ir fizinį, ir astralinį kūną. Tikima, jei jautrūs ir lengvai pažeidžiami žmonės nešios šį akmenį prie kūno, jis saugos juos ir suteiks jaukumo bei saugumo jausmą. Tai – kasdieniniame gyvenime jėgų teikiantis akmuo, kuris ypač tinka siekiant žemiškų tikslų.

 

DŪMINIS KVARCAS. Zodiakas: Dūminis kvarcas tinka įvairiems ženklams, labiausiai - Svarstyklėms. Tai kvarcų grupės akmuo, silicio dioksidas. Susidaro granitinėse uolienose. Skaidrus, įvairių pilkų atspalvių: nuo šviesaus dūmo pilkumo iki intensyvios rudos. Randamas Škotijoje, Šveicarijoje, Brazilijoje, JAV. Senovės graikai tikėjo, jog dūminis kvarcas - tai suaugęs kalnų krištolas. Romėnai nešiodavo jį gedulo metu, kad pažadintų naują viltį ir gyvenimo džiaugsmą. Arabai laikė jį ištikimybės ir draugystės akmeniu, kuris keičiąs spalvą artėjant nelaimei. Tai nėra paprastas mineralas. Ypač dūminis kvarcas naudingas tiems, kas dėl skaudžios netekties prarado gyvenimo džiaugsmą, ką kamuoja depresijos, prasta nuotaika. Tikima, jog tai galingas talismanas  ginantis nuo negatyvių energijų, skatina mokytis ir tobulėti. Moko įžvelgti meilę, priverčia gerbti save ir kitus, gyventi ir džiaugtis gyvenimu. Pagerina intuiciją bei ištvermę, skatina kūrybiškumą versle, padeda keisti nusistovėjusius modelius. Tinka biure, nes sustiprina organizacinius gebėjimus.

Dūminis kvarcas padeda pasiimti patyrimą iš praėjusio gyvenimo etapo, pasimokyti iš jo, sužadina intuiciją. Dūminis kvarcas tinka meditacijoms. Kristalai puikiai valo aurą (naudojamas kartu su kalnų krištolu).

 

FLUORITAS. Zodiakas: Mergelė, Vandenis, Žuvys.

Fluoritas nepaprastai įvairių spalvų akmuo, dažniausiai aptinkamas kartu su daugeliu rūdinių mineralų. Fluoritas būna visų vaivorykštės spalvų,- nuo rožinės, raudonos, aukso geltonumo, smaragdo žalumo, turkio iki raudonai violetinių kristalų, taip pat pasitaiko ir įvairiaspalvių, dryžuotų atmainų. Egzistuoja ir bespalvė, skaidri atmaina – optinis fluoritas.

Ramina nervų sistemą, tikima, jog gydo širdies ligas.

 

GINTARAS. Tai medžio sakų fosilizacija. Gintaro spalvų spektras įvairus. Jis gali būti ne tik mums įprastos geltonos spalvos, bet ir žalias, baltas, juodas, rudas, oranžinis.

Gintaras yra laikomas labai jausmingu bei magnetišku. Gintaras yra susijęs su ilgaamžiškumu, tęstinumu, ilgu išlaikymu to, ką turite geriausio. Suteikia nerūpestingumo, kūrybingumo, atneša sėkmę, klestėjimą. Nervingiems žmonėms gintaras padeda tampti ramesniais, atsikratyti energijos blokavimo, stiprina kūną. Gintaras yra laikomas sėkmės akmeniu, jis taip pat garantuoja meilę bei sėkmingas vedybas. Rekomenduojama nešioti gintarinius karolius kai skauda gerklę, peršalus, segant astma. Tinka skrandžio, kepenų, pūslės, inkstų ligų, širdies, skydliaukės hiperfunkcijos atvejais.

 

GRANATAS. Zodiakas: Avinas, Ožiaragis, Liūtas, Vandenis, Skorpionas.

Granato spalva - raudona, rudai raudona, violetiniai raudona, juodai raudona, vyšninė. Jau nuo senų senovės granatas buvo mėgstamiausias pusbrangis akmuo. Tai meilės, šlovės, atkaklumo ir ištikimybės simbolis, atnešantis sielai džiaugsmo, ugdantis žmoguje narsą, sukeliantis seksualumą bei padedantis nuspėti ateitį. Raudonasis granatas – šlovės, grožio, jėgos bei užsispyrimo simbolis. Nuo senų laikų granatas buvo laikomas karališku akmeniu.

Granatas sužadina gyvybines organizmo jėgas, malšiną pyktį, nubaido juodas mintis, linksmina sielą ir dovanoja draugystę. Jis saugo savininką nuo nelaimių, gydo širdį ir smegenis, sielą ir kūną. Tai - ypač maldai tinkamas akmuo, padedantis susikaupti ir nusiraminti. Papuošalai su šiuo akmeniu dovanojami kaip draugystės ir dėkingumo ženklas.

 

HEMATITAS. Juodas, sidabro spalvos. Šlifuojant šis geležies turintis akmuo parodo savo tikrąją spalvą, nes šlifavimo vanduo nusidažo kruvinai. Todėl jis dar vadinamas „kraujo akmeniu“ (haima – graikiškai „kraujas“)

Tai – sveikatos akmuo. Hematitas priklauso akmenims, kuriuos pastaruoju metu atrandame iš naujo. Tikima, kad hematitas skatina kraujo susidarymą bei atsinaujinimą, o tai yra ypač svarbu šiuolaikiniame gyvenime. Susirgus arba po ligos jis spartina gijimo procesą, stiprina kūną. Hematitas veikia aktyvinančiai ir stiprinančiai, todėl labai padeda po operacijų.

 

HOVLITAS. Tai mineralas, kalcio ir boro silikatas. Būna baltos arba pilkos spalvos, įvairiai raižytas. Dėl savo natūralaus raižuotumo panašus į turkį, todėl kartais dar vadinamas "turkio pusbroliu". Hovlito energija švelni ir raminanti, lėtina minčių srautą ir suteikia ramų miegą, gydo nuo migreninių galvos skausmų, nemigos. Moko kantrybės ir stiprina atmintį, neleisdamas siautėti slopina pykti ir susierzinimą. Tai galingas savikontrolės akmuo. Hovlitas lengvai dažomas, todėl dėl panašumo į savo "pusbrolį turkį" dažnai naudojamas  jo imitacijoms gaminti. Nuo senų laikų tikima, kad hovlitas sumažina apsinuodijimo pasekmes, valo kraują. Padeda sergantiems ligomis dėl kalcio trūkumo.

 

JASPIS. Zodiakas: Avinas, Mergelė, Svarstyklės, Skorpionas, Šaulys.

Labai paplitusi masyvi smulkiagrūdė ir didelio tankio kvarco uoliena su gana gausiomis priemaišomis. Jaspiai būna įvairiausių spalvų, o skirtingų spalvų priemaišos kaip tik ir suteikia uolienai nepaprastą įvairovę. Jaspio spalvos kartais susimaišo taip, kad sukuria pasakiškus paveikslus. Dažniausiai jaspiai būna raudonos spalvos, violetiniai raudoni, geltoni, žali, balti, rudi.

Padeda gydyti inkstus ir šlapimo pūslę, stabdo kraujavimą ir hemoroidų susidarymą, gerina skrandžio, žarnyno ir kepenų veiklą, padeda sergant podagra. Apsaugo nuo svaigimo, žadina apetitą, gydo moteriškus negalavimus.

 

„KAIRO NAKTIS" ( "Kairo dykuma“). Taip vadinamas sintetinis saulės akmuo.  Jis yra vienas populiariausių dirbtinių akmenų, kitaip dar vadinamas "Kairo naktimi" arba "Kairo dykuma".  Tai gražus vario dulkėmis žėrintis stiklinis akmuo (paprastai gaminamas iš gipso, lauko špato ir vario mišinių), į tikrąjį saulės akmenį nepanašus nei savo išvaizda, nei chemine sudėtimi. Grupė Italijos Benediktinų vienuolių sukūrė ankstyvuosius, dabar kaip „Saulės akmuo“ žinomus pavyzdžius.  Šiandien daugiausia ir gana kokybiško sintetinio saulės akmens pagaminama Kinijoje. Sintetinis rudos spalvos saulės akmuo - stiprina kraujo apytakos sistemą, palengvina artritą, ramina emocijas. Mėlynasis sintetinis saulės akmuo - išminties ir mokslo akmuo, mokantis siekti žvaigždžių ir primenantis apie šviesą tamsoje. Jame įlietos vario dulkės - stiprus energijos generatorius. Žaliasis sintetinis saulės akmuo - pritraukia pinigus, sveikatą ir sėkmę.

 

KALNŲ KRIŠTOLAS. Kalnų krištolo talismanas švelnina išsiskyrimo skausmą, gydo sielos žaizdas, saugo nuo beviltiškos meilės. Universalus ir itin stiprus akmuo. Jį gali nešioti kiekvienas. Visuotinai pripažintas kristalu, kuris geriausiai atlieka daugelį funkcijų. Galingas skaidrios energijos šaltinis. Nešiojamas kartu su kitais akmenimis, išvalo sustiprina jų energiją. Tikima, kad šis akmuo padeda atspėti ateitį. Iš jo gaminami būrėjų rutuliai. Padeda susikoncentruoti, susikaupti, išvalo sielą ir skaidrina mintis. Suteikia ramybę. Apsaugo nuo neigiamų aplinkos poveikių. Tai didelis energijos šaltinis, skatina tobulėjimą ir komunikabilumą, teikia dvasinę pusiausvyrą.  Suteikia gaivos ir vėsos pojūtį. Nuo senų laikų tikima, jog gydo mėšlungį, podagrą, kepenų ir tulžies pūslės veiklos sutrikimus, ugdo susikaupimą, stiprina atmintį, plaučius, akis.

 

KARNEOLIS. Zodiakas: Vėžys, Liūtas, Mergelė, Avinas.

Spalva - nuo rudžių rudumo iki sodriai raudonos spalvos. Chalcedono atmaina, pavadinimas kilęs iš lotynų kalbos. Naudojamas papuošalų ir dekoratyvinių dirbinių gamybai jau keli tūkstančiai metų.

Tai akmuo, kuris padeda susikaupti atliekant kokį nors darbą bei didina produktyvumą, gyvybingumą, kūrybingumą ir iniciatyvumą. Tai – moterų akmuo.  Šis akmuo stiprina širdies veiklą, gerina kraujo apytaką. Senovėje tikėta, kad šio akmens pagalba galima sumažinti kraujo spaudimą, temperatūrą ar dantų skausmą. Nešiojant šį akmenį, sunkios užduotys yra vykdomos su džiaugsmu ir atsidavimu. Karneolis skatina tobulėjimą ir žadina kūrybinį potencialą.

 

KORALAS. Zodiakas: Jautis, Svarstyklės, Žuvys.

Raudonos, rausvos, rožinės, baltos, mėlynos, oranžinės, violetinės  spalvos. Tai vienas iš seniausiai naudojamų organinių mineralų papuošalams gaminti. Koralų papuošalai būna tiek jų pirminės formos, tiek lazdelių, šakelių ar rutuliukų pavidalo. Juvelyriniams dirbiniams naudojami 16 rūšių koralai, iš kurių labiausiai yra vertinami kilmingai atrodantys raudonieji koralai. Gali būti, kad pasaulyje sparčiai nykstant koraliniams rifams, ateityje iš koralų pagaminti papuošalai taps itin retais ir vertingais.

Koralas yra bene seniausias pusbrangis akmuo, turintis religinę reikšmę. Tibeto lamos jau nuo senovės naudoja rožančius, pagamintus iš koralo. Tikėta, kad tai stiprus talismanas, mažinantis kraujavimą, apsaugantis nuo piktų dvasių, vagysčių, nelaimingų atsitikimų ar net uraganų. Jis stiprina saviraišką ir padeda labiau suprasti kitus, skatina diplomatiją, intuiciją bei vaizduotę. Mažina vidinę ir iš aplinkos sklindančią įtampą, baimes. Padeda tvarkyti bronchus, kvėpavimą, gydo piktybinius auglius, padeda, kai organizme trūksta kalcio. Jis rekomenduojamas kaip efektyvi priemonė akių ligoms gydyti. Viduramžiais tikėta, kad šis akmuo mažina karščiavimą, taip pat žmogui suteikia išminties. Manoma, kad koralai skatina puoselėti toleranciją, suteikia gyvybinę jėgą.

 

KVARCAS. Žemės plutoje labiausiai paplitęs mineralas, svarbiausias magminių ir metamorfinių uolienų komponentas. Kvarcas gali būti labai įvairus - aukso geltonumo, auksinio rudumo (tigro akis, tigro geležis), mėlynai žalias, mėlynai rudas (sakalo akis), raudonai rudas (jaučio akis), baltas, pilkas, žalsvas (katės akis); būna peršviečiamas ir neperšviečiamas. Pietų Afrikos Respublikoje yra garsiausi  tigro ir sakalo akių kvarco telkiniai. Čia mineralai kasami nuo 1876 metų. Kai kurios kvarco atmainos yra II klasės brangakmeniai ir pusbrangiai akmenys.

 

ROŽINIS KVARCAS. Antikoje rožinis kvarcas buvo garbinamas kaip meilės akmuo. Graikai ir romėnai tikėjo, jog meilės dievai Amūras ir Erosas atnešė jį į žemę, kad padovanoti žmonėms meilę ir ramybę.  Rožinis kvarcas gydo širdies žaizdas, suteikia švelnumo, minkštumo, atvirumo, padeda atsipalaiduoti, atsikratyti baimių, nuotaikos kaitos, pykčio, įtampos. Jį nešiodamas žmogus išmoksta mylėti save, kad galėtų mylėti ir kitus, pasitikėti savimi, bet nebūti pasipūtusiu ir išdidžiu. Jis ypač naudingas tam, kas jaučiasi nevertas kito meilės arba tam, kuris bijo meilės, nes įsitikinęs, jog ji susijusi tik su skausmingais išgyvenimais ir stresu ir taip blokuoja meilės energijas savyje. Rožinis kvarcas skatina poreikį meilei ir ištikimybei, stiprina grožio pojūtį ir kūrybingumą, padeda pašlijusius partnerystės ryšius pervesti į kitą lygmenį. Jis apsaugo nuo netikros meilės ir draugų.  Dirbantiems su kompiuteriu patartina rožinio kvarco gabalą pasidėti prie monitoriaus arba pasikabinti ant kaklo. Tinka kaip puiki apsauga vaikams, kuri harmonizuoja ir saugo vaikišką sielą nuo emocinių pakenkimų, pagyvina kūrybiškumą ir fantaziją.

 

LABRADORITAS. Zodiakas: Avinas, Dvyniai, Liūtas, Mergelė, Skorpionas, Šaulys.

Tai pilkai juodas, melsvomis, mėlynomis dėmėmis išmargintas mineralas. Jis labai primena povo uodegos plunksnų žvilgesį. Šis mineralas dar yra vadinamas raibuoju arba vaivorykštiniu akmeniu.

Labradoritas - tai skaistybės ir tyrumo simbolis. Tikima, kad šis akmuo saugo namus nuo nužiūrėjimo bei nekviestų svečių. Labradoritas apsaugo nuo įvairių išorinių negatyvių poveikių, dovanoja jo nešiotojui dvasinę ramybę ir padeda susidoroti su dvasinėmis problemomis. Tai kantrybės, originalumo, saugumo, unikalumo, ištvermės, intuicijos, išminties, supratimo akmuo, padeda įžvelgti savo iliuzijas, atskirti jas nuo tikros situacijos, padeda naudotis beribėmis dabarties galimybėmis. Tai jėgos akmuo, skatina drąsą imtis veiksmų, apskritai veiklumą, atkaklumą, kūrybiškumą, padeda išreikšti savo originalumą, ramina pyktį ir stresą, baimes, stiprias emocijas, padeda atsikratyti prisirišimo prie praeities, įpročių, bendrauti su kitais, stiprinti savigarbą, savo gebėjimų pajautimą, skatina koncentraciją. Padėtas gale kojų saugo nuo košmarų, teikia ramų miegą ir ryškius pranašiškus sapnus.

 

LAZURITAS. Zodiakas: Mergelė, Šaulys, Vandenis.

Mėlyna, tamsiai mėlyna, šviesiai mėlyna spalva. Lazuritas – sėkmės, pasisekimo ir gerovės simbolis. Jis padeda atsikratyti to, ko nereikia ilgai saugoti atmintyje, neša meilę ir draugystę. Daugelyje tautų lazuritas yra vadinamas „meilės akmeniu“ ir yra tikima, kad jis atneša ištikimybę ir santaiką.

Lazurito akmens papuošalus dėvint nėščiosioms, yra tikima, kad jis apsaugos jas nuo persileidimo ir padės sėkmingai nėštumo eigai. Tikima šio akmens poveikiu kūnui – jis mažina kraujo spaudimą ir temperatūrą, malšina menstruacinius, galvos skausmus. Pašildyti akmenys padeda gydyti uždegimus ir patinimus.

 

MARMURAS. Natūralus marmuro akmuo – tai metamorfinė uoliena, susidariusi iš persikristalizavusios klinties arba dolomito. Natūralaus marmuro pavadinimas kilo iš graikų kalbos žodžio marmaros – „spindintis akmuo“. Natūraliam marmurui susidaryti reikalinga aukšta temperatūra ir slėgis, todėl jame paprastai nelieka jokių fosilijų. Dėl savo tvirtumo, įvairiapusės spalvų gamos ir skaidrumo natūralus akmuo marmuras itin plačiai naudojamas. Ne tik pastatų ir interjero apdailai, bet ir papuošalų, aksesuarų gamyboje. Didžiausi natūralaus akmens marmuro klodai randasi Indijoje, Pakistane, Italijoje, Ispanijoje, Graikijoje ir kitose pasaulio šalyse.

 

MALACHITAS. Zodiakas: Jautis, Skorpionas.

Spalva-  žalia, tamsiai juodai žalia, šviesiai žalia, kartais mėlynai arba smaragdiškai žalia. Malachitas kaip brangakmenis naudojamas labai seniai. Egiptiečiai iš jo gamindavo amuletus, kamėjas, graikai ir romėnai – dekoratyvinius dirbinius. Akmeniui būdingi įvairūs šviesesni ir tamsesni raštai, primena augmenijos pasaulį.

Tikima, kad akmuo ištraukia iš mūsų neigiamą energiją bei padeda suvokti priežastis, kurios sukėlė šias neigiamas vibracijas. Padeda gydyti skrandžio, kasos ir blužnies ligas, stiprina regėjimą, gydo dieglius, įvairius dvasinius sutrikimus, padeda kankinant nemigai, malšima galvos skausmus.

 

MOKAITAS. Mokaitas - tai jaspio rūšis. Jis stipriai stimuliuoja saulės rezginį, taip koreguodamas valios jausmą bei pasąmonės klodus. Tai teisybės ieškotojų akmuo. Nuo seno buvo manoma, kad tai keliautojų apsauginis talismanas (keliautojų - tiek savęs ieškojimuose, tiek ir kelionių mėgėjų fizine prasme). Mokaitas aprūpina energijos tėkme saulės rezginį ir visus kitus energetinius kūnus. Rytų medicinoje geltonasis mokaitas yra laikomas šventu akmeniu. Rytuose tikima, kad tai stiprus mineralas, apsaugantis nuo nužiūrėjimo.

 

MURANO STIKLAS. Kiekvienas Murano stiklo karoliukas yra individualiai gaminamas rankomis, todėl karoliukai paprastai nebūna identiški - turi nedidelių spalvos, formos ar dydžio skirtumų.  Šio nepaprastai gražaus stiklo gamybos technologija buvo šimtmečius slepiama venecijiečių. Amatininkai Murano stiklo karoliukus pradėjo gaminti ketindami imituoti brangakmenius, tačiau rezultatas buvo toks unikalus ir tuo pačiu taip skyrėsi nuo imituojamų brangakmenių, kad laikui bėgant išsivystė į atskirą meno šaką. Nors  Murano stiklo pavadinimas yra kilęs iš Murano salos, ilgainiui šis garsus stiklas tapo visos Venecijos įvaizdžiu. Venecijoje stiklo liejimas menamas nuo seno, tačiau pasaulyje pagarsėjo tik tryliktame amžiuje. 1291 metais visos gamyklos buvo perkeltos į Murano salą Venecijos lagūnoje, esančioje už 16 km nuo miesto centro. Kad šie nuostabaus grožio karoliukai būtų dar elegantiškesni, juos gaminantys amatininkai įlieja sidabro, platinos ar 24 karatų aukso folijos. Šia folija užkloja iš stiklo padarytą pagrindą ir užlieja skaidriu arba spalvotu stiklo sluoksniu. Kai kuriems dirbiniams yra sukuriamas matinis efektas, kuris juos daro dar įdomesnius ir paslaptingesnius.

 

NEFRITAS. Zodiako ženklas: Svarstyklės, Avinas, Žuvys, Dvyniai,  Jautis. Nefritas yra dviejų atmainų. Vienos jų randama labai gausiai, o kitas yra retas ir taurus brangakmenis. Abi atmainos – žadeitas ir nefritas – pasižymi puikia tekstūra, yra tvirtos, jų spalvos kinta nuo kreminių pastelinių iki sodžių žemės atspalvių. Nefritas išgaunamas ir su juo dirbama visame pasaulyje daugiau nei 2000m. Anksčiausiai jis imtas naudoti Kinijoje, kur jis tapo neatsiejama senovės religijos ir kultūros dalimi ir simbolizuoja valdžią bei aukštą padėtį visuomenėje. Dar iki Kolumbo Centrinės Amerikos čiabuviai nefritą vertino labiau už auksą.
Nefrito spalvos kinta nuo kreminių pastelinių iki sodrių žemės atspalvių. Nefritas - tradicinis apsauginis akmuo prieš astralinę agresiją. Padeda įveikti įtampą ir nerimą, apsispręsti, suteikia norą veikti ir kūrybingumą, bet ir kartu vidinę ramybę. Tai galingos energetikos akmuo, galintis perduoti žmogui savo galią ir išvesti iš susidariusio akligatvio. Ypač naudojamas pokyčių metu. Dar vadinamas meilės bei dorybės simboliu, didina vaisingumą, ilgina gyvenimą, apsaugo nuo nelaimingų atsitikimų. Nefritas dar vadinamas sodininkystės akmeniu, nes užtikrina gausius derlius.

 

OBSIDIANAS. Zodiakas: Skorpionas, Šaulys, Ožiaragis

Juoda, pilka, juodai ruda, juodai pilka, kartais su sidabriniais ar auksiniais atspindžiais spalva.

Pagal senovės indų tikėjimą, būtent šis akmuo neša žmogaus kūnui Žemės energiją, tobulina žmogaus sielą, gydo jo kūną ir taip suteikia ramybę bei stabilumą.

Obsidianas apsaugo jo savininką nuo neapgalvotos sąjungos sudarymo. Astrologų nuomone – tai Plutono planetos akmuo. Šis akmuo labai teigiamai veikia žmogaus psichiką.

 

ONIKSAS. Zodiakas: Skorpionas, Ožiaragis.

Oniksas – oksidų klasės mineralas, chalcedono atmaina, o pastarasis savo ruožtu yra kvarco atmaina. Senovėje oniksu buvo vadinami visi lygiai dryžuoti chalcedonai arba kvarcai, vėliau - juodas chalcedonas. Vertingiausias oniksas yra su baltos ir juodos spalvos persisluoksniavimais. Pasitaiko oniksų su rudos, juodos ir baltos spalvų persisluoksniavimais.

Padeda žmonėms išsiugdyti pasitikėjimą savimi ir kovoti už savo idėjas bei įsitikinimus. Jis skatina loginį, analitinį mąstymą ir realybės pojūtį. Stiprina laimės pojūtį, padeda nugalėti blogus įpročius, gelbsti nuo nemigos.

 

OPALAS. Zodiakas: Opalas yra spalio mėnesio akmuo, jis taip pat tinka  Svarstyklėms, Vėžiui, Žuvims ir Skorpiono ženklams.

Opalas -  kvarco grupės akmuo, pasižymintis įdomiu optiniu efektu, vadinamu opalescencija. Opalų būna įvairių rūšių – taurus baltasis opalas, taurusis juodasis opalas, taurusis gelinis opalas, akmeninis opalas, opalo masė, ugninis opalas, kristalinis opalas, Andų opalas, Etiopijos opalas, opalas katės akis, paprastasis jūros peizažo opalas, Peru opalas  ir kitų.

Opalas garantuoja verslo sėkmę, jei jį nešioja doras, kilnus žmogus, taip pat tinka fantazuotojams, gyvenantiems svajonių pasaulyje, bet turintiems kilnius siekius. Skatina aiškiaregystes, bet netinka piktavaliams žmonėms.

Opalas skatina spontaniškumą, naujų idėjų generavimą, entuziazmą bei padeda pritraukti pinigus. Šiame akmenyje slypi didelė galia. Apsaugo nuo energijos trūkumo, stimuliuoja seksualumą.

Senovės romėnai siejo opalą su didele sėkme. Šis akmuo yra labai energetiškas ir stimuliuojantis. Tikima, kad opalas gali padėti išgydyti infekcines ligas, sumažinti temperatūrą, stiprina kraują, reguliuoja insulino kiekį žmogaus organizme.

 

OPALITAS. Stiklo pagrindu sukurtas sintetinis akmuo. Šiek tiek panašus į pieninį kvarcą, tačiau Lietuvoje dažnai klaidingai vadinamas natūraliu mėnulio akmeniu. Natūralus mėnulio akmuo nėra toks skaidrus, su baltais ir pilkais intarpais. Svarbiausias skiriamasis požymis – natūralus vaivorykštinis mėnulio akmuo spindi tik melsvai (Šilerio efektas), o opalitas turi dar ir rausvo bei gelsvo spindesio. Nors jis yra dirbtinis,  tačiau visame pasaulyje yra populiarus dėl savo neįprasto grožio.

 

PERLAI. Zodiakas: Dvyniai, Vandenis, Žuvys.

Perlai – skaistybės ir tyrumo, ištikimybės simbolis. Jie suteikia ilgaamžiškumą, klestėjimą ir gerą gyvenimą, apsaugo nuo neištikimų draugų ir nuo meilės be atsako kančių. Merginos, nešiojančios perlus - nuolankios ir laimingos, moterys – geros namų šeimininkės ir motinos.

Perlai dovanoja džiaugsmą ir laimę, išmintį ir turtus. Jie suteikia laimingą gyvenimą ir klestėjimą, gelbsti nuo nemalonumų ir nelaimių, saugo jaunystę, grožį, sveikatą. Perlų čakra – gerklė, todėl labiausiai perlai gydo kvėpavimo organų uždegimus.

 

PERLŲ RŪŠYS.

Natūralūs perlai yra labai reti – jie formuojasi natūraliai – moliuskuose (žmogus nedalyvauja procese). Procesas vyksta į moliuską patekus parazitams, smėliui ar kitam svetimkūniui. Laikui bėgant moliuskas perlamutru padengia svetimkūnį - taip susidaro perlai. Perlamutras yra vidinis moliuskų kriauklės sluoksnis, susidaręs iš plonų kalcio karbonato plokštelių ir organikos. Cheminė perlo ir perlamutro sudėtis yra tokia pati. Verta pažymėti, kad tikro perlo kaina yra labai didelė, kadangi jiems natūraliai susiformuoti yra nepaprastai sunku.

Kultivuoti perlai, kaip ir natūralūs, yra auginami moliuskuose, tačiau skiriasi pats procesas – pats žmogus branduolį įsodina į moliuską. Perlas auga nuo aštuoniolikos mėnesių iki ketverių metų (priklausomai nuo perlo rūšies). Kultivuoti perlai auginami visame pasaulyje, tačiau pagrindinės jų auginimo šalys – Japonija, Kinija, Australija, Filipinai bei Vietnamas. Kultivuoti gėlavandeniai perlai yra auginami ežeruose ir tvenkiniuose. Šios rūšies perlai yra vieni iš labiausiai paplitusių šiuo metu rinkoje, nes viena kriauklė gali išauginti perlus net iki 25 kartų. Gėlavandeniai perlai pasižymi švelniomis pastelinėmis natūralių perlų spalvomis: balkšva, rožine, persikine, levandų. Šios spalvos yra visiškai natūralios. 

Gėlavandeniai perlai taip pat yra dažomi ryškiomis ir intensyviomis spalvomis: juoda, pilka, raudona, karališka violetine, safyro mėlyna, citrinine geltona ir daugybe kitų. Tokie perlai tampa labai įdomiu akcentu ir traukia akį savo išskirtinumu. Perlų kokybė ir autentiškumas dažymo metu nenukenčia. Kultivuotų gėlavandenių perlų dydis yra 3-12mm. Perlų formos yra pačios įvairiausios – pailgi, pusapvaliai, kiaušinio formos, ovalūs, apvalūs, netaisyklingos formos, Keshi ir kt. formos. Išauginti perlai nėra nė kiek blogesni už natūraliai susiformavusius,– dažnai žmonės nustemba sužinoję, kad kultivuotieji perlai irgi yra labai vertingi ir kokybiški.

Sintetiniai/dirbtiniai perlai yra gaminami iš plastiko ar stiklo. Tai nėra tikri perlai, jų vertė labai menka.

Perlų ypatybės. Įprastai, brangesni ir labiau vertinami yra apskritos formos perlai, tačiau paskutiniu metu vis labiau į mados pasaulį veržiasi netaisyklingos formos perlai, kurie žavi savo unikalumu ir originalumu. Nors daugeliui perlai asocijuojasi su tradicine  balta spalva, iš tikrųjų perlai yra pačių įvairiausių spalvų - gamtoje sutinkama visa vaivorykštės spalvų ir atspalvių perlų paletė. Natūralūs perlai gali turėti įvairių kultivacijos procese atsiradusiu įbrėžimų, dėmių ir kitų paviršiaus pakitimų. Šie išskirtiniai bruožai nėra laikomi perlo broku. Būtent tokie maži netobulumai padaro papuošalą unikaliu. Gamtoje nebūna dviejų identiškų perlų, todėl jų spalvos ir formos suderinamumas ir atitikimas labai vertinami (kalbama tiek apie dydį, tiek apie spalvas ir atspalvius). Perlas yra vienintelis brangakmenis sukurtas gyvo organizmo – austrės. Austrių kriauklės, kuriose auga perlai, dėl jose esančio perlamutro sluoksnio yra naudojamos įvairiems dirbiniams, ypač dažnai papuošalams.

SHELL perlai. Papuošalų gamybai šiuo metu plačiai naudojami ne tik gėlavandeniai, bet ir kitokie perlai. Shell perlai - tai perlai, gaminami iš austrių kiautų. Dar kitaip jie vadinami tiesiog kriauklių perlais (perlų mase).

 

PORCELIANAS. Pagrindiniais porceliano išradėjais yra laikomi rytiečiai: kinai bei japonai. Jau nuo VII amžiaus jie pradėjo kurti porcelianinius indus, vazas, dubenis, ąsočius, skulptūras, žibintus. Nuo 1708 metų, kuomet europiečiai taip pat išrado savo porceliano gamybos formulę, porcelianas pradėtas  gaminti Europoje. Porcelianas – tai keraminė medžiaga, gaminama iš kaolino pagal specialią technologiją. Porcelianas iš daugelio keramikos rūšių yra laikomas vienu vertingiausių. Porceliano šukė yra balta, sukepusi, peršviečiama, vandeniui beveik nelaidi. Pagal masės sudėtį, porcelianas būna kietasis arba minkštasis.

 

PREHNITAS. Zodiakas: Jautis, Svarstyklės, Vandenis, Skorpionas.

Spalva - nuo gelsvai žalios iki gaivios mėtų spalvos, pasitaiko ir skaidraus. Prehnitas yra pats tikriausias meilės ir atsidavimo akmuo. Jis skatina vidinį žinojimą, palengvina meditacijas, padeda susirasti naujų draugų bei palaikyti tvirtus santykius su mylimu žmogumi.

Šis akmuo padeda suprasti bei sužinoti negalavimų ištakas, gydo inkstų, šlapimo pūslės ir plaučių ligas.

 

RODONITAS. Zodiakas: Avinas, Svarstyklės.

Silikatų klasės akmuo, kurio pavadinimas kilęs iš graikiško žodžio rhodos – rožinis. Spalvos - rožinė, mėsos raudonumo, avietinė, raudonai ruda, juoda.

Akmuo ypač krinta į akis dėl rausvos spalvos ir juodų inkliuzų. Nuo gilios senovės tikėta rodonito magiška galia. Šis akmuo laikytas džiaugsmo, savigarbos, laimės akmeniu. Tikima, kad rodonitas atgaivina širdį ir pripildo harmonijos bei meilės. Akmuo padeda įveikti kasdieninius sunkumus, ilgiau nešiojant šį akmenį, tampama ramesniais, santūresniais, įgyjama vis daugiau pusiausvyros bei energijos. Šį akmenį rekomenduojama nešioti sergant širdies ir plaučių ligomis, artritu ir gerklės uždegimu. Norint nešioti rodonitą kaip papuošalą, geriausiai rinktis vėrinį iš šlifuotų karoliukų.

 

ROŽINIS KVARCAS. Zodiakas: Jautis, Vėžys.

Rožinis kvarcas - tai viena iš kvarco atmainų. Šiam silicio oksidui spalvą suteikia titano, geležies arba magnio priemaišos. Nepatariama akmens ilgai laikyti tiesioginėje saulės šviesoje, nes jo spalvos gali išblukti. Spalva - šviesiai rausva iki rožinio raudonumo.

Tai - meilės akmuo. Šio akmens energija ir raminanti spalva padeda atgauti pasitikėjimą, pajusti artimo meilę, pamiršti nuoskaudas. Šis akmuo, skleisdamas meilę, toleranciją ir gerumą, išsklaido baimes, stresą, pesimizmą, įkyrias mintis. Nešiojamas kišenėje rožinis kvarcas esant stresinėms situacijoms padeda išlikti šaltakraujiškiems, įveikti sunkumus. Tikima, kad rožinis kvarcas padeda odai, kaulams, plaučiams, nervams ir kraujo apykaitai. Šis akmuo priskiriamas širdies ir saulės rezginio čakroms.

 

SAULĖS AKMUO. Saulės akmuo pritraukia saulės energiją, atneša gyvenimo šviesą. Suteikia optimizmo, pasitikėjimo savimi, valios, gyvybingumo, džiaugsmo, linksmos nuotaikos, proto aiškumo, žvalumo, šilumos jausmą, pritraukia sėkmę, romantiką. Tai galingas akmuo, kuris išvaiko visų baimes bei depresiją, saugo nuo pykčio, nesantaikos. Saulės akmeniu senovėje inkrustuodavo indus ir taures, nes tikėdavo, kad jis apsaugo nuo nuodų ir suteikia jėgų. Kanados indėnai šį akmenį vadina „gydančiuoju žyniu”, savo auksinių spindulių dėka galinčiu padėti susisiekti su dvasiniais vadovais. Saulės akmuo dar vadinamas ir „liepsnojančiu Mėnulio akmeniu”. Jo vidinė „liepsna” puikiai valo ir pakrauna energija mūsų kūno energetinius centrus, ypač tinka saulės rezginio čakrai stimuliuoti – suteikia gyvybinės energijos, stiprina jėgas ir fizinį atsparumą. Didina seksualumą ir skatina vaisingumą. Padeda nuo reumatizmo, gerklės bei chroniškų plaučių ligų. Saulės akmens gabalas, pridėtas prie skaudamos vietos, malšina skausmus, o mažas pakabukas ant kaklo – neša sėkmę.

 

SODALITAS. Zodiakas: Mergelė, Šaulys.

Spalva - mėlyna, tamsiai mėlyna, mėlynai balta, melsva. Šis akmuo ypač tinka žmonėms, kurie ieško harmonijos savyje ir aplinkoje. Šis akmuo padeda susidėlioti mintis ir tiesas, siekti savo įsitikinimų ir ambicijų patenkinimo.

Sodalitas - gerklės ir balso stygų "gydytojas". Šis akmuo ypač tinkamas nešioti, kuomet jaučiate gerklės skausmus, balso stygų pertempimą. Labai tinkamas naudoti užkimus. Sodalito akmuo skatina skysčių perdirbimą kūne ir jų pertekliaus pašalinimą iš organizmo, mažina kraujospūdį. Ypač tinkamas naudoti hiperaktyviems žmonėms.

 

SNIEGINIS OBSIDIANAS. Tai vidinio apsivalymo akmuo, leidžiantis atskirti pelus nuo grudų, suteikia jausmų ir proto pusiausvyrą, išvalo energetinius taršalus, praeities emocijas. Labai geras įžeminantis akmuo, stabilizuoja veiksmus ir poelgius, sustiprina energijos tekėjimą. Jis padeda sukurti aktyvumą, komunikabilumą ir švelnumą su savimi ir supančia aplinka. Snieginis obsidianas sudaro sąlygas naujai pažvelgti į save, savo charakterio bruožus, elgesį iš naujo peržiūrėti sumanymus, projektus ir įgyvendinti tai kas yra tikra ir reikalinga šiuo metu. Jis yra „išgryninantis akmuo“ sužadinantis tikrumą, jautrumą grožiui, didelę gyvybinę universalią galią fiziniame, emociniame, mentaliniame ir dvasiniame kūne.

 

SWAROVSI  KRISTALAI. Prabanga žėrintys SWAROVSKI kristalai pasaulyje žinomi gerokai daugiau kaip šimtą metų. Garsios krištolo kompanijos įkūrėjas  yra  Daniel‘is Swarovskis  (g.1862 m. ). 1892 m. Daniel‘is patentavo savo išrastą stiklo pjaustymo mašiną, pradėdamas kelią į neregėtą šlovę ir pripažinimą krištolo dirbinių ir jų apdirbimo srityje kaip „SWAROVSKI“ kompanijos įkūrėjas.„Swarovski Crystals“ - tai krištolo skulptūros, miniatiūros, juvelyrika ir couture dirbiniai, namų dekoracijos elementai, kandeliabrai bei krištolo sietynai. Visi „Swarovski“ dirbiniai ženklinami specialiu logotipu, kuris anksčiau simbolizavo Edelveiso žiedą, o nuo 1988 m. buvo pakeistas šiandien visiems žinomu gulbės simboliu. Išskirtinis vaivorykštės spektro spalvų spindesys išgaunamas „Swarovski“ krištolą pjaustant specialiais lazeriais, taip pat dengiant juos ir cheminiais metalo apvalkalais. Kristalų šlifavimo, spalvos, dydžio ir formos spektras labai platus. Kristalai gaminami nuo mikroskopinio – 1mm dydžio iki masyvių 10 cm (ar didesnių) krištolo akių. Kristalų kaina neretai priklauso nuo jo šlifavimo ir formos bei apdirbimo, papildomo efekto suteikimo, sudėtingumo. Kuo krištolo forma labiau asimetriška ar turi papildomus lakavimo, spalvos laužymo efektus, tuo kristalas brangesnis. Spalvų įvairovė didžiulė, - net vienas kristalas gali turėti keletą spalvų, sušvintančių atitinkamu kampu. Swarovski kristalai išskirtiniai savo unikalia X - Cut gamybos technologija, pagrįsta moksliniais principais, sukurta Amerikos Gemologijos instituto, klasifikuojančio deimantus. Pažangių optinių matavimų ir labai tikslios gamybos dėka Swarovski pateikia puikius, aukščiausios kokybės kristalus, ypač plačiai naudojamus papuošalams gaminti.

 

SWAROVSKI  PERLAI. SWAROVSKI  kristaliniai perlai yra puikios tikrų perlų reprodukcijos. Jie yra pagaminti iš unikalaus kristalinio branduolio, padengto inovatyvia perlo danga, kuriai būdingas nepriekaištingas, šilkinio glotnumo suapvalintas paviršius. Perlai gali būti įvairių formų, dydžių ir spalvų. Kristaliniai perlai papuošalams suteikia neribotas derinių galimybes, puošnūs ir patvarūs.

 

ŠUNGITAS. Šungitas dar yra vadinamas „sveikatos akmeniu“. Šiam mineralui nėra lygių dėl jo gydomųjų savybių. Šungitas gydo, gelbėja, valo, saugo atstato ir net augina. Viską, kas kenksminga, jis sugeria ir pašalina, o kas naudinga – koncentruoja ir atstato. Mokslininkai, tyrinėję šungitą, vieningai tvirtina: tai tiesiog stebuklinga gamtos dovana. Šungitą sudaro įvairių organinių medžiagų mišinys. Tai natūralus vandens filtras. Šungito akmenukų dėka po paprasto vandens filtracijos jis virsta tarsi šaltinio vandeniu.

Šungitas gali padėti atsistatyti po sunkios ligos, apsaugoti nuo jau minėtų kenksmingų aplinkos poveikių. Jis skatina organizmo regeneraciją, naudingas apatinės kūno dalies organų uždegiminių procesų (ypač inkstų) metu ir po jų, apsinuodijus.

 

TIGRO AKIS. Zodiakas. Tinka Dvyniams, Liūtams, Ožiaragiams, Skorpionams, Vėžiams, taip pat Žuvims, Mergelei. Akmuo sukaupia savyje saulės bei smėlio virpesius ir taip sujungia Saulės ir Žemės stichijas.

Mikrokristalinio kvarco grupei priklausantis geltonas akmuo su tamsesnėmis įvairaus rudumo juostomis ir stiklo spindesiu. Mėlyna tigro akis vadinama sakalo akimi. Kaitinant išgaunama raudona tigro akis. Geležinė tigro akis – uoliena, susidariusi iš tigro akies, raudono jaspio, hematito.

Tai - geltonas akmuo su tamsesnėmis įvairaus rudumo juostomis ir stiklo spindesiu.

Apsaugos akmuo – saugo nuo neigiamų energijų, išorės pavojų, apsaugo namus. Suartina partnerius – stiprina fizinę aistrą bei dvasinę harmoniją, padeda suprasti vienas kitą be žodžių. Suteikia atsakomybės ir stabilumo tarpusavio santykiams. Tinka derinti su kitais akmenimis bei nešioti visą laiką. Žadina kūno energiją bei padeda koncentruoti valią, suteikia aštrumo protui, skatina entuziazmą, pozityvų požiūrį į gyvenimą.  Padeda susikaupti, dirbant atkreipia dėmesį į detales, suteikia optimizmo, ypač tinka nervingiems, nestabiliems žmonėms.

Padeda apsispręsti, nesusipainioti abejonėse, skatina įžvalgą neaiškiose situacijose, pritraukia sėkmę versle, saugo nuo finansinių rūpesčių. Padeda nugalėti baimę, nerimą, įkyrias mintis, priimti logiškus sprendimus, neša klestėjimą ir sėkmę. Todėl siūloma nešioti verslininkams, jėgos struktūrų darbuotojams, vairuotojams. Tinka meditacijoms.

Skatina energijos tekėjimą kūnu, ramina skausmą, nervus, hormoninius sutrikimus. Mažina kraujo spaudimą. Stiprina akis. Akmuo naudojamas astmai gydyti, padeda esant gilioms depresijoms, širdies ir skrandžio sutrikimams.

 

TOPAZAS. Zodiakas: Dvyniai, Liūtas, Mergelė, Svarstyklės, Šaulys.

Žmonės topazą žino ir pažįsta jau daug amžių. Tai - silikatų klasės mineralas, kurio pavadinimas kilęs iš Topazo (Topazios) salos Raudonojoje jūroje, kur pirmąsyk jis buvo rastas (dabar tai – Zebergeno sala). Gali būti įvairiausių spalvų – oranžinės, geltonos, rudos, šviesiai mėlynos, bespalvės, baltos, šviesiai purpurinės (violetinės), žaliai-melsvos.

Tikima įvairiomis šio mineralo galiomis - vyrams topazai suteikia išminties, kilniadvasiškumo bei proto, o moterims – grožio, apsaugo nuo nevaisingumo.

 

UNAKITAS. Zodiakas. Dvyniai, Svarstyklės, Skorpionas.

Mikrokristalinio kvarco grupės akmuo. Šio akmens pavadinimas kilo nuo Unakos kalnų Tenesio valstijoje, JAV, kur jis ir randamas. Dažniausiai pasitaikanti akmens spalva - žalia su oranžiniais intarpais.

Tai jaspio grupei priklausantis moteriškos energijos, švelnus, pasyvus, “įžeminančio” poveikio kristalas.  Apsaugo nuo streso padarinių, ramina nervus, pakelia nuotaiką. Jei nešiosite šį akmenį, niekada neapniks liūdesys, beviltiškumas bei savęs gailestis.

Skatina odos atsinaujinimą, plaukų augimą, rekomenduojamas po operacijų ar sunkių ligų.  Sugeba atspindėti radiaciją ir neigiamai organizmą veikiančias bangas.

 

VULKANINĖ LAVA. Lava - tai akmuo, kuris išsiveržia iš pačių Žemės gelmių su didžiule energija, dėl to ji yra laikoma atgimimo simboliu, padedančiu atsikratyti slegiančios emocijų naštos. Tai stiprybės ir drąsos akmuo siejamas su ugnies elementu, kaip feniksas pakilęs iš pelenų.

Lava surenka negatyvią energiją ir transformuoja ją į gerąją aurą. Labai palanku, kai lava liečiasi prie odos, tuomet ji mus apsaugo ir leidžia energijai laisvai tekėti mūsų kūnu ir siela. Esant įtampai, lava suteikia stabilumo.

 

ŽADEITAS. Zodiakas: Vėžys, Svarstyklės, Žuvys.

Tai - išminties ir kuklumo simbolis. Šis akmuo palankiai veikia žmogaus kūną ir protą, suteikdamas fizinėms ir dvasinėms jėgoms pusiausvyrą.

Papuošalai su žadeito akmeniu turi stiprios galios, padeda jų savininkams lengvai susipažinti su priešingos lyties asmenimis. Šis akmuo palengvina emocinę iškrovą, padeda sudaryti pelningus sandėrius. Žadeitas yra meditacijos akmuo, atgaivina ir atnaujina emocinį gyvenimą, skatina toleranciją ir draugiškumą, pažadina žmogaus kūrybines galias, spinduliuoja ramybe, švelnumu ir meile. Talismanas saugo tolimų kelionių metu, dovanoja ilgą ir turtingą gyvenimą, meilę. Akmuo aukso įtvare buvo laikomas karališkos galios, o sidabro – gausos ir klestėjimo talismanu. Juodos spalvos žadeitas aukso įtvare laikomas mistiškų galių simboliu. Tyrimais patvirtinta, kad šio akmens radioaktyvumas visuomet mažesnis nei pačioje švariausioje aplinkoje. Mažesnis net už žmogaus kūno radioaktyvumą, todėl sugeria radiacijos perteklių.
Unikalaus akmens išskiriama energija stiprina nervų sistemą, normalizuoja arterinį kraujo spaudimą, minkština kraujagyslių sieneles, gerina kraujo sudėtį, stiprina potenciją, gydo šlapimo pūslės ir šlapimtakių ligas. Įkaitinto žadeito gydomosios savybės sustiprėja. 

 

NERŪDIJANTIS PLIENAS. Įvairūs dekoratyvūs dirbiniai iš metalo ne tik kad nesensta, bet vėl ir vėl atgimsta - išgyvena savąjį renesanso laikotarpį. Paskutiniais dešimtmečiais pasaulinio dizaino ir architektūros srityse įsivyravę avangardinės mados kryptys lėmė vis dažnesnį paprasto metalo bei nerūdijančio plieno panaudojimą. Pastaraisiais metais itin išaugo plieno panaudojimo paklausa ne tik interjere bei eksterjere, bet ir papuošalų gamyboje bei ją skatinančios mados tendencijos. Nerūdijančio plieno populiarumą lemia ne tik pasaulinės dizaino mados, tačiau ir tai, jog šis metalas vertinamas kaip itin tvirtas, kompaktiškas, gražus ir ypač atsparus korozijai bei ilgaamžis metalas. Nerūdijantis plienas - tai šiuolaikiška, patvari, įvairioms dizaino kompozicijoms itin tinkanti medžiaga.

 

SINTETINIAI AKMENYS. Papuošalų gamyboje plačiai naudojami sintetiniai akmenys  turi visas vaizdines, fizines ir chemines savybes, būdingas natūraliems akmenims, tačiau  skirtumas tas, kad sintetiniai akmenys yra sukurti laboratorijose. Mokslininkai, kurdami sintetinius akmenis naudoja tuos pačius elementus, sudaro tokias pat sąlygas, kokiomis susidaro ir natūralūs akmenys. Tačiau tai atliekama per gerokai trumpesnį laiką. Naudojant šiuolaikines technologijas ir įrangą, sintetiniai brangieji ir pusbrangiai akmenys atrodo identiški natūraliems. Jei akmenims suteikta tokia pat forma, jie poliruoti, iš pirmo žvilgsnio sunku  atskirti sintetinį akmenį nuo natūralaus. Natūralūs akmenys yra susidarę gamtoje, todėl paprastai turi nedidelių natūralių „trūkumų“: įtrūkimų, priemaišų ir nėra tobuli bei gryni. Sintetiniai akmenys atrodo nepriekaištingai, - yra gryni ir gražūs. Teigti, kad šie akmenys yra „netikri“ būtų ne visai teisinga. Kadangi akmenys panašiai atrodo ir yra tokios pat cheminės sudėties, teisingiau būtų tiesiog nurodyti skirtumus tarp natūralaus ir sintetinio akmens. Kiekvienas gamintojas žaliavą, o pirkėjas – gaminį, renkasi pagal savo skonį ir kainą.

Palikti komentarą